top of page

VCA-cursus Melet EHBO Diensten.

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en is bedoeld om mensen veiliger te laten werken. Hierdoor vermindert de kans op het aantal ongevallen. Door het hebben van het VCA worden dienstverlenende bedrijven getoetst en gecertificeerd op hun VGM- beheersysteem. Door steeds meer opdrachtgevers wordt het VCA-certificaat verplicht gesteld.

 

 

 

 

 

 

Binnen de volgende branches wordt steeds meer om een VCA-certificaat gevraagd;

 

- Civiele Techniek
- Steigerbouw
- Werktuigbouwkunde
- Appendages
- Transport
- Schilders
- Inspectiediensten
- Elektrotechniek
- Petrochemie

In 1989 is de ontwikkeling van het VCA-certificaat opgestart vanuit de petrochemische bedrijven en aannemers. Zij wilden een systeem opzetten waarbij aannemersorganisaties objectief werden getoetst op hun veiligheidsbeleid en prestaties. Inmiddels wordt het VCA-certificaat als industriestandaard algemeen erkend.


Door het gebrek aan kennis en bewustzijn van veiligheidsrisico’s bij werknemers komen veel (bijna-)ongevallen voor. Door het behalen van het VCA-certificaat wordt de bewustwording vergroot en daarmee worden veel ongevallen voorkomen.

 

Basisveiligheid VCA (B-VCA)

Alle operationele werknemers moeten beschikken over B-VCA. Het certificaat bestaat uit de kennis over onder meer de wet- en regelgeving, het herkennen van onveilige situaties, het handelen en maatregelen kunnen treffen ter voorkoming van ongevallen.

Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA)

Alle operationele leidinggevenden moeten beschikken over VOL-VCA. Dit certificaat bestaat uit de basiskennis aangevuld met zaken als Europese Richtlijnen, VCA-certificering, bedrijfsnoodplan en het organiseren van toolbox-vergaderingen. Melet EHBO-diensten vindt het belangrijk dat mensen veilig werken om zo schade aan personen, eigendommen en het milieu te voorkomen. Vandaar dat wij, buiten het bieden van opleidingen BHV, EHBO en AED ook voor u deze cursussen VCA inclusief certificaat kunnen verzorgen. Wij werken hiervoor samen met het NIBHV en door onze samenwerking kunnen wij u daarvoor meerdere manieren bieden: u kunt namelijk de theorie uit een boek leren of zoals tegenwoordig graag gebruikt wordt, via E-learning.

 

Het examen vindt uiteraard plaats op een centrale locatie bij u in de buurt waardoor u nooit ver hoeft te rijden.

Preventiemedewerker

Per 1 juli 2005 is het voor bedrijven met meer dan 15 medewerkers verplicht om een preventiemedewerker aan te stellen welke verantwoordelijk is voor het VGM- plan. Deze medewerker komt bij voorkeur uit het eigen bedrijf. Bij kleinere bedrijven mag de werkgever deze taak zelf uitvoeren.

 

De preventiemedewerker heeft als taak om de beroepsrisico's te inventariseren en af te dekken zodat iedere werknemer veilig aan de slag kan. Deze opleiding is helaas niet voor iedereen beschikbaar, de preventiemedewerker moet minimaal over een werk- en denkniveau op MBO- niveau beschikken.

 

De opleiding preventiemedewerker neemt 3 dagen in beslag en leert de deelnemer hoe deze invulling moet geven aan zijn taken.

Verzuimmanagement

Het is tegenwoordig voor bedrijven niet meer verplicht om de Arbo- dienst in te schakelen wanneer een medewerker wegvalt door ziekte of andere redenen. Veel bedrijven nemen deze taken nu zelf op zich door een verzuimmanager in te zetten. Deze verzuimmanager zorgt er voor dat het verzuimtraject wordt begeleidt, houdt contact met de huisarts, UWV en de verzuimende werknemer, stelt een evaluatie op van het plan van aanpak voor de re-integratie en is de verbindende schakel tussen werkgever, werknemer en controle-instantie.

 

Melet EHBO-Diensten heeft hiervoor een complete cursus ontwikkeld.

Uw voordelen op een rijtje

Melet EHBO-Diensten maakt gebruik van professionele instructeurs welke de cursisten op een leuke, informatieve en soms wat ludieke wijze de fijne kneepjes van het vak bijbrengt.

Wij zijn gericht op u als klant. Reizen kost immers tijd en geld, vandaar dat wij de cursus ook bij u op locatie kunnen verzorgen. Mocht u liever op een externe locatie de cursus volgen dan kan dat natuurlijk ook op een van de vele locaties in Nederland.

Door korte lijnen en professionele medewerkers kunnen wij snel reageren op uw vraag. Wij zijn erg flexibel en denken met u mee.

Buiten dit alles hanteren wij ook nog zeer gunstige tarieven.

bottom of page